Mi az az esküvői Cinematográfia?

Mindenki látott már esküvői videókat. Bizonyára sokaknak a régről ismert, 1-2 órás terjedelmű, szinte vágatlan dokumentarista videó jut eszébe először. Ezzel ellentétben a cinematográfia egy olyan speciálisa műfaja az esküvői videónak, amelyet még sokan nem ismernek.

Dokumentarista

A dokumentarista stílusban készített videók fő szempontja, hogy a létező összes eseményt megörökítse és ezeket válogatás nélkül úgy adja vissza, ahogy az megtörtént. Nem emel ki fontosabb részleteket, nem fektet nagyobb hangsúlyt egy-egy pillanatra, a nap történetét adja vissza szerkesztés nélkül. Hogy biztosan minden rögzítve legyen, az esküvő napján a felvétel szinte folyamatos, általában fix beállításokkal dolgoznak.

Cinematográfia

A cinematográfia egy történetet mesél el, ahol egy-egy fontosabb, érzelemmel teli pillanat nagyobb hangsúlyt kap a filmben. Véleményem szerint jobban vissza tudja adni a nap hangulatát egy olyan esküvői videó, ami a részletekre és az érzelmekre fókuszál.

A cinematográfiában a felvételek általában 5-20 másodpercesek és lehetőség szerint egyszerre több kamerával rögzítjük őket. A megfelelő kameratechnika elengedhetetlen, hogy tökéletes minőséget biztosítsunk. Az általunk használt kameratechnikával egy gyertyafény lángja mellett is tökéletes minőségben tudjuk rögzíteni a nyitótáncot, a speciális kameramozgató eszközök pedig csak tovább fokozzák a filmes élményt. Egy korábbi cikkben részletesen bemutatom, hogy milyen filmes eszközöket használok a videók készítéséhez.


Az utómunka ebben a műfajban a legjelentősebb munkafolyamat. Ilyenkor kell kiválasztani a legszebb felvételeket és az egész nap eseményeit összhangba kell hozni egymással. Amennyiben beszédek is voltak, gondosan ki kell választani azokat a részeket, amelyeket használni szeretnénk a filmben. Ezt erősíti a stílusában, tempójában is tökéletesen illeszkedő zene, amely nagyban hozzájárul a filmes látványvilág eléréshez. Ha elkészült a film vágása és a zene, akkor következik a fényelés. Ez egy igen hosszú folyamat, amire szükséges kellő időt és energiát áldozni, annak érdekében, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

Melyiket válasszam?

Fontos megjegyezni, hogy egyik műfaj sem jobb a másiknál. Mindkét műfajnak megvan az előnye és hátránya. Minden párnak el kell döntenie előre, hogy milyen videót szeretne látni a nagy napjáról.Ezért a legfontosabb, hogy alaposan nézzetek körül több esküvő videó oldalon és nézzétek meg a korábbi referencia munkákat. Akinek tetszik a stílusa, látványvilága és szerkesztése a korábbi videóknál, azzal érdemes személyesen is találkoznotok.